maanantai 24. lokakuuta 2016

Miksi hirsitalo?

Jotta saamme tilkitä rakosia seinissä loppuelämän? No ei vaiskaan! Miksi sitten valitsimme tulevaksi kodiksi juuri hirsitalon? Valintaamme on monia syitä, mutta tässä tärkeimmät valintaamme johtaneet seikat:

1. Ulkonäkö


Hirsitaloilla on vahva sija suomalaisessa rakennusperinteessä. Mielestämme se on luonnollinen osa suomalaista maisemaa. Meidän tontti on melko korkealla kalliolla metsän siimeksessä lähellä merta. Hirsi sopii siihen maisemaan loistavasti. Hirsitaloa ei kovatkaan tuulet ja myrskyt hetkauta.


Nykyään hirsitaloissa on vaihtoehtoja niin perinteiseen metsämaisemaan kuin kaupunkimaisemaankin. Itsellenikin oli uutta se, miten hirrestä voidaan tehdä hyvinkin monimuotoisia rakennuksia. Erilaisia hirsityyppejä ja hirsivahvuuksia on monia, joista jokainen varmasti löytää omiin tarpeisiin sopivan vaihtoehdon. Myös sisätiloissa on mahdollisuuksia moneen tyyliin. Esimerkiksi väliseinät voivat hirsitalossa olla vaikka tapetoituja ja erilaisia mahdollisuuksia hirsipintojen käsitelyyn oman maun mukaiseksi löytyy lähes rajattomasti. Luonnonmukainen hirsiseinä on hieno elementti sisustuksessa yhdessä levytettyjen ja maalattujen tai tapetoitujen seinien kanssa. Ja onhan hirsitalo todella kaunis!


2. Terveellisyys


Hirsitalossa on todella hyvä sisäilma. Se sopii myös allergikoille, sillä hirsimateriaalilla on ominainen kyky pitää sisäilman kosteus tasaisena. Jopa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemässä selvityksessä käy ilmi, että hirsitalossa asuvat ovat KUUSI kertaa tyytyväisempiä sisäilman laatuun kuin kivitalossa asuvat. Lisäksi hirsitalossa asuvien yleinen terveydentila on parempi kuin muissa taloissa asuvien.


Hirsirakenteella on kyky puhdistaa ilmaa. Hirsiseinä tasaa lämpötilanvaihteluita ja pitää sisäilman kosteuden optimaalisella tasolla. Hirsi sitoo ylimääräistä kosteutta sisäilmasta ja luovuttaa sitä ilman kuivuessa liikaa. Kaikenmaailman homeet, pölypunkit, virukset ja bakteerit eivät viihdy hirsitalossa. Optimaalinen ilmankosteus estää niiden kasvua ja hirsiseinä ehkäisee huoneilman kaasumaisia epäpuhtauksia. Allergia- ja astmaliiton mukaan sopiva ilmankosteus on 25-45%.


3. Ekologisuus


Hirsitalon sisälämpötila on ihanteellinen ympäri vuoden. Kesäisin lämpötila on sopivan viileä ja talvisin ihanan lämmin. Hirsi varaa hyvin lämpöä ja luovuttaa sitä hitaasti. Hirsi on ympäristöystävällisin rakennusmateriaali. Kun hirttä käytetään rakennusmateriaalina, se vaikuttaa heti kasvihuonepäästöjen määrään ja toimii niin sanottuna hiilinieluna. Esimerkiksi keskikokoisessa hirsitalossa on noin 30 tonnia hirttä. Siihen sitoutuu hiilenä sama määrä hiilidioksidia, kuin syntyy noin 400 000 kilometrin ajamisesta autolla. Hirsirunko on täysin kierrätettävää ja uusiutuvaa materiaalia ja hirsitalon valmistusprosessi sekä koko elinkaari kuormittavat luontoa todella vähän.

4. Pitkäikäisyys


Jykevä hirsiseinä on varma valinta. Suomessa sitä on käytetty satojen vuosien ajan. Hirsiseinän varmuus perustuu paljolti sen yksinkertaisuuteen. Seinät koostuvat pääasiassa puusta, jolloin riski kosteuden ja vuotojen muodostumiseen on hyvin pieni. Hirsitalo kestää sukupolvelta toiselle. Suomessa vanhimmat kotikäytössä olevat hirsitalot ovatkin satoja vuosia vanhoja. Lisäksi hirsitalon jälleenmyynti arvo on hyvä.

5. Hinta ja helppous


Hirsitalon hinta ei ole järkyttävästi suurempi kuin esimerkiksi vastaavan puurunkoisen talon hinta. Hirsitalon rungon pystytys on melko nopeaa. Samalla valmistuu sekä ulko- että sisäseinäpinta.


Siinä siis oleellisimmat seikat valintaamme. Miksi sinä päädyit hirsitaloon? 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti