torstai 20. lokakuuta 2016

Rakentamisen vaiheet

Miten rakentaminen yleensä etenee? Martille nämä ovat tuttuja asioita, mutta mulle taas kaikki on uutta ja ihmeellistä. Ihan kaikki. Lueskelin netistä, miten rakentaminen etenee ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon rakennusprojektiin ryhtyessä.

Ensinnäkin pitäisi päättää, minne rakennetaan? Kodin rakentaminen lähtee yleensä liikkeelle tontin löytämisestä. Meillä on onneksi tontti valmiina ja olemme siihen enemmän kuin tyytyväisiä. Metsäinen kukkula, missä ei naapureita ole ihan vieressä. Rakastamme molemmat omaa rauhaa. Entä paljonko on valmis tekemään itse vai tekeekö joku muu? Meillä Martti haluaa osallistua ja tehdä mahdollisimman paljon itse eli mitään niin sanottua muuttovalmista talopakettia meille ei ole tulossa. Se, kuinka paljon tehdään itse on vielä epäselvää.

Millaisesta tyylistä tykkäät? Tähän kysymykseen meillä ei ollut heti vastausta. Meitä kiehtoi sekä perinteinen että moderni rakennustyyli. Kuitenkin tärkeimmäksi ominaisuudeksi meille nousi ajattomuus. Tuleva kotimme tuleekin olemaan ajattoman klassinen - modernilla tyylillä! Entä materiaali sitten? Meidän tuleva koti rakennetaan ehdottomasti hirrestä. 

Millainen talomalli ja pohjaratkaisu? Kannattaa tutustua useisiin eri talofirmoihin ja mallistoihin. Tämä vaihe vei meiltä todella pitkän ajan. Tässä asiassa ei toisaalta kannatakkaan hätiköidä, vaan antaa reilusti aikaa erilaisille vaihtoehdoille. Meidän tulevan kodin malli on ehtinyt tässä parin vuoden kuluessa muuttumaan monia kertoja. Lisäksi kannattaa huomioida, että eri talofirmoilla on erilaiset toimitusajat. Esimerkiksi hirsien toimitus on tilauksesta useita viikkoja. 

Lisäksi täytyy huomioida, että kaikkeen uudisrakentamiseen tarvitaan rakennuslupa. Luvan myöntäjänä on paikallinen rakennusvalvontaviranomainen. Lupien hakeminen on vaativa kokonaisuus, johon saattaa kulua yllättävänkin pitkä aika. Kun rakennuslupa ja raha-asiat ovat kunnossa ja rakennusprojekti on suunniteltu kunnolla, voi varsinainen rakentaminen alkaa. Sujuva rakentaminen edellyttää aikataulujen pitämistä, jotta eri työvaiheet voidaan toteuttaa lopputuloksen kannalta järkevällä tavalla. Hyvin suunniteltu on siis puoliksi tehty! 😊 Ennen rakentamista on myös tarpeen tilata kunnallistekniset liittymät. On tärkeää myös muistaa, että työmaavaiheessa otettu kotivakuutus voi säästää monelta harmilta.


Rakentamisen vaiheet voidaan jakaa maanrakennustöiden jälkeen kuuteen vaiheeseen, jotka ovat:

  1. Perustukset
  2. Runko, vesikatto, ikkunat ja ovet
  3. Ulkoverhous ja kate
  4. Sisätyöt, talotekniikka ja kiintokalusteet
  5. Loppukatselmus ja käyttöön otto
  6. Pihatyöt
Meillä edelleen tehdään maanrakennustöitä. Eli raivataan, raivataan ja raivataan. Toivottavasti tästä tekstistä oli hyötyä kenties jollekin, joka on näissä asioissa yhtä pihalla kuin tämä yksi täällä. Kirjoittelen tänne blogin puolelle aina uutta postausta, kun asioissa päästään eteenpäin. Pysykäähän kuulolla! 😊💓

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti