lauantai 4. helmikuuta 2017

Sähkösuunnitelma + AAB-free@home

Rakentaessa tulevan kodin sähköistystä ja valaistusta on hyvä alkaa miettimään jo varhaisessa vaiheessa. Tätä ei voi tehdä liian aikaisin! Rakennusvaiheet kun seuraavat yleensä melko nopeallakin tahdilla toisiaan. Lisäksi kaikki kun vaikuttaa kaikkeen. Hyvä sähkösuunnitelma on kaiken a ja o. 

Olimme aluksi ajatelleet, että meille riittää ihan "normaali" sähköistys. Mutta nykyään sähköjärjestelmät voivat olla paljon muutakin kuin pelkkiä pistorasioita ja valokytkimiä. Ajatuksella suunnitellut nykyaikaiset sähkö- ja valaistusjärjestemät toki ottavat osansa lompakon sisällöstä, mutta ne eivät ole pelkkä lisäkustannus, vaan niiden avulla voidaan huomattavasti vaikuttaa siihen, kuinka hyvin viihdymme kotonamme. Lopulta siis päätös oli helppo - meille tulee taloautomaatio! Emme halua katua näin tärkeää asiaa myöhemmin.

Huolellisesti tehty sähkösuunnitelma helpottaa arkea, parantaa turvallisuutta, on osana sisustusta, pienentä sähkölaskua, maksaa itsensä takaisin rakennusvaiheessa ja muovautuu erilaisiin tilanteisiin sopivaksi. Laadukas sähkösuunnitelma on aina yksilöllinen. Huono sähkösuunnitelma ei palvele milloinkaan ketään ja voi näin ollen olla täysin turha hankinta.

Sähkösuunnittelupalvelut kannattaa siis hankkia hyvissä ajoin luotettavalta toimijalta, jolloin todella edesautat rakennusprojektin onnistumista. Meille sähkösuunnitelman tekee Sähkösuunnittelija Miikka Tammisto Sähköasennus Tammisto Oy:stä. Voit lukea lisää firmasta täältä. Miikka Tammisto on kyllä aivan mahtava näissä hommissa! Meillä oli muutamia idoita/toiveita koskien sähkösuunnitelmaa. Näitä olivat esimerkiksi, että suurin osa valaisimista olisi upotettuja LED-valaisimia, keittönpöydän päälle tulisi varaus roikkuvalle valaisimelle, paljon pistorasioita ja tarpeeksi kytkimiä ja mahdollisimman paljon epäsuoraa valoa, joka toteutetaan LED-nauhoilla. Ja lisäksi juurikin tuo taloautomaatio! Näistä lähdettiin liikkeelle ja Miikka teki meille ihan älyttömän upean sähkösuunnitelman! Yhteistyö hänen kanssaan oli täysi kymppi! Alla kuvia suunnitelmista, mikäli joku niistä jotain ymmärtää. 😅

Alakerran sähkösuunnitelma.


Yläkerran sähkösuunnitelma.

Erilaisia taloautomaatiojärjestelmiä on moniin eri tarpeisiin. Kannataa miettiä tarkkaan, kuinka kattavan järjestelmän tarvitsee. Meille tulee ABB-free@home, joka on meille taatusti riittävän kattava. No, mikä tämä ABB-free@home-järjestelmä sitten on? Ennenkaikkea se on järjestelmä, joka helpottaa suunnattomasti arkea. Sillä voi hallita kotia etänä käyttäen esimerkiksi puhelimeen tai tablettiin asennettua sovellusta. Aamulla voi nostaa kaihtimet yhdellä painikkeen painalluksella sängystä käsin tai avata radion keittiöstä. Sillä voi myös sammuttaa kaikki valot ja laitteet samanaikaisesti yhdestä paikasta, kun lähdetään pois kotoa. Toki aina voi käyttää myös perinteisiä kytkimiä.

ABB-free@home-järjestelmällä valaistus saadaan helposti sopivaksi niin yksittäisissä huoneissa kuin ihan koko talossakin. Sillä voidaan esimerkiksi luoda erilaisia valaistuskokonaisuuksia, jotka sopivat eri tunnelmiin ja tilanteisiin. Näin olohuone mukautuu muutamassa sekunnissa uuteen tilanteeseen, vaikkapa vastaanottamaan vieraita tai rentouttavaan iltaan.

ABB-free@home kytkee esimerkiksi ulkovalaistuksen päälle ja pois automaattisesti auringonnousun ja -laskun mukaan. Mahtavaa! Liiketunnistin lisää kodin turvallisuutta sytyttämällä ulkovalot automaattisesti taloa lähestyttäessä. Liiketunnistin on myös kätevä esimerkiksi vessoissa, joista poistuttaessa moni helposti unohtaa sammuttaa valon. 

Huonelämpötilaa voidaan säätää vuorokaudenajan ja tilan käyttötarkoituksen mukaan. Lämpötilaa lasketaan automaattisesti öisin tai talon ollessa tyhjillään. Lämmitys voidaan kytkeä myös automaattisesti pois päältä, kun ikkuna on avoinna. Lämpötilan ajastus voidaan mukauttaa kodin asukkaiden elämänrytmiin. Päiväsaikaan, kun asukkaat ovat poissa, huonelämpötilaa pudotetaan ja ilmastointi kytketään pois päältä. Illalla kotiin saavuttaessa on jälleen mukavan lämmintä ja kutsuvaa. 💓

Kotona/poissa-ohjaus toimii periaatteessa samalla tavalla kuin käyttäjän määrittämä tilanneohjaus. "Kaikki pois"-tilanne sammuttaa virran samanaikaisesti kaikista halutuista laitteista. Kotona/poissa-toiminto on erityisen kätevä sängystä käsin. Ennen nukahtamista voi sammuttaa kaikki valot yhdellä napin painalluksella. Ei tarvitse lähteä alakertaan sammuttelemaan valoja. Kätevää!  👍

Kaikkia järjestelmän asetuksia voidaan muokata milloin tahansa. Sovelluksen toiminnot ovat selkeitä ja muutosten tekeminen onnistuu kuulemma meikäläiseltäkin. Käyttö on yhtä helppoa kuin minkä tahansa puhelin- tai tablettisovelluksen käyttö. ABB-free@home nostaa talon arvoa sen tuoman paremman energiatehokkuuden, käyttömukavuuden ja muokattavien toimintojen ansiosta. Järjestelmän hankintahinta maksaa itsensä pian kyllä takaisin. Järjestelmän hankintahinta on noin yksi prosentti vastavalmistuneen talon kokonaiskustannuksista. ABB-free@home vähentää merkittävästi myös energiakustannuksia.

PS. Tontilla aletaan näillä näppäimillä tekemään perustuksia ja hirsien pitäisi saapua paikalle viikolla 11. Jaiks! Alla kuva meidän tontille saapuneesta sähkökaapista! 💥😊

Sähkökaappi.

Millaisia kokemuksia teillä on taloautomaatiosta tai muista sähköhommeleista? Mukavaa viikonloppua kaikille lukijoille! 😊


2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä postauksesta. Meillä juuri sähkösuunnitelmat työn alla ja mietitty juuri vastaavanlaista automaatiota, teksti oli siis meille hyvin ajankohtainen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mari! Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä teille. ☺

      Poista