torstai 2. maaliskuuta 2017

Maalämpö - ehkä paras investointi

Voihan LVI! Eli lämpö vesi ja ilmastointi! Meidän tulevaan kotiin kaikki LVI-työt tekee LVI-Nummelin. Heistä voit lukea lisää täältä. Tässä postauksessa perehdyn enemmän maalämpöön. Maalämpökaivon meille porasi VS-poraus OY. Meidän maalämpökaivo porattiin 180 metrin syvyyteen. Syvyyteen vaikuttavat monet asiat kuten talon koko ja ikä, sijainti, lämmitysjärjestelmän lämpöötila- ja tehontarve, käyttöveden tarve ja niin edelleen. Kaivoa ei saa alimitoittaa. Syvyys vaihteleekin yleensä suunnilleen 70-200 metrin välillä. Kaivon halkaisija taas on vain noin 110-140 mm. Normaalisti poraustyö kestää noin pari päivää.

Kun suunnittelet maalämpöä lämmitysjärjestelmäksi kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan. On tärkeää, että suunnitelman tekee maalämpöpumppu-asentaja ja porauksen taas suorittaa maalämpökaivojen porauksiin erikoistunut urakoitsija. 

Porattu maalämpökaivo.

Mikä ihme tämä maalämpö sitten on? Maalämmön idea on lämmön talteenotossa. Maalämpöä on ollut niin kauan kun auinko on paistanut ja samalla varastoinut lämpöä luontoon eli maaperään, vesistöihin ja kallioihin. 

Nykyaikainen maalämpö on erittäin suosittu lämmitysmuoto. Sen etuja ovat edullinen käyttö ja huolettomuus. Lisäksi maalämpöpumput koneistoina ovat melko näppärän kokoisia ja vievät aika vähän tilaa. Meillä maalämpöpumput ja muut vastaavat vekottimet sijoitetaan tekniseentilaan. 

Maalämpöpumppu toimii tavallaan jääkaapin tavoin. Kylmän sijasta laite vain pumppaa lämpöä. Lämpö otetaan talteen maasta putkiston avulla. Putkisto voidaan sijoittaa maahan joko kaivamalla pitkittäin maaperään tai poraamalla kaivo kallioon kuten meillä. Putkisto voidaan myös vetää tontin lähellä sijaitsevaan vesistöön.

Maalämpö on erittäin edullinen käytössä ja lisäksi tärkeänä seikkana se on ympäristöystävällinen. Energiaa kuluu vain lämmön siirtoon maaperästä rakennukseen. Vaikka maalämpökaivon poraaminen ja itse maalämpöpumppu pienentävät hieman kukkaron sisältöä niin tulevaisuudessa se tulee piankin maksamaan itsensä takaisin. 

Maalämpöpumppuja on tarjolla lukuisia erilaisia. Meille maalämpöpumpuksi valikoitui NIBE-maalämpöpumppu. Osaksi siistä syystä, että LVI-Nummelin suositteli sitä. Ja osaksi vakuutuimme NIBEn pumppujen laadusta kun tutustuimme niihin täällä.

NIBE-maalämpöpumppuja.
Kuva: nibe.fi

Onko teillä kokemuksia maalämmöstä? Itse uskon, että se on ehkä koko rakennusprojektin paras investointi. 😊

2 kommenttia:

  1. Edellisessä talossa oli maalämpö, uuteenkin tulee mutta nyt lisäksi maaviileä (konventori yläkertaan, kellariin ei tarvitse viilennystä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Heli! Kiitos kommentistasi. Me ollaan päätetty jättää viilennys työmaa-aikaiseksi ratkaisuksi. Katsotaan katsotaan. 🙂

      Poista